środa, 21 sierpnia 2013

Śniadaniowa sałatka, niskoweglowodanowa, z tuńczykiem i serkiem wiejskim

Witam po dłuuugiej przerwie :)

Dużo czasu minęło od mojego ostatniego postu, ale teraz mam więcej czasu dla siebie i mam nadzieje to trochę nadrobić :)

Na start podrzucam fajną, lekką sałatkę, którą machnęłam sobie dziś na śniadanko :) starałam się robić ją tak aby zawierała jak najmniej węglowodanów, myślę że nadaje się na przepis dla diety nisko węglowodanowej, którą notabene postanowiłam jakiś czas temu, wdrożyć w swoje życie ze względu na paskudną przypadłość jaką jest insulinooporność, którą wykryto mi już jakiś czas wstecz.

Zaznaczam z góry, że nie jest to stricte przepis zgodny z dietą nisko w/w, przepis jest autorski i nie konsultowałam go z żadną poradnią dietetyczną, czy też nie ściągnęłam go z jakiejś wielkiej dietetycznej księgi kucharskiej :P ;) zrobiłam go na swój rozum i myślę że jest rokujący :P

Składniki:
-puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie lub sosie własnym
-opakowanie serka wiejskiego (200g)
-2 jaja ugotowane na twardo
-1 czerwona papryka
-1 spory ogórek kiszony/małosolny
-cebula średnia
-5-7 pomidorków suszonych w zalewie

Tuńczyka odsączamy ile się da z wody wrzucamy do miseczki, to samo robimy z serkiem wiejskim - w miarę możliwości odsączamy ziarenka ze śmietankowej zalewy i dodajemy do tuńczyka.
Ugotowane na twardo jaja, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do miseczki.
Paprykę, ogórka i cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy.
Na końcu kroimi w drobną kostkę pomidorki suszone odsączone jako tako z zalewy, dodajemy do sałatki.
Całość dokładnie mieszamy, dodajemy nieco pieprzu i ewentualnie soli gdyby było za mało. Ja mimo że sól lubię, nie dodawałam jej w cale :)




Wartości odżywcze dla sporej porcji ok ( 260/270 g) to :

*Białka: 20 g
*Tłuszcze: 12 g
*Węgle: 17,1
*Błonnik: 4,6
*Kcal: 240

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz