czwartek, 22 sierpnia 2013

Pierś z kurczaka "Smak Afryki" z pieczarą, papryką i makaronem pełnoziarnistym



Po śniadaniu przyszedł czas na obiad :)

Do przygotowania tego prostego obiadku potrzebujemy:
(porcja na 2-3 osoby)

-1 podwójną pierś z kurczaka (ok 400g)
-pół dużej cebuli
-pół dużej papryki czerwonej (ok 130 g)
-100 g pieczarek
-100g makaronu pełnoziarnistego
-łyżka tłuszczu do smażenia (ja użyłam łyżkę oleju spod pomidorów suszonych marynowanych :P )
-300ml wody

-przyprawa "Smak Afryki" (można dodać również inną masalę, będzie równie smaczne)
-przyprawa sól morska ziołowa


Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce dodajemy sporo przyprawy "afrykańskiej" , sporą szczyptę soli morskiej ziołowej i łyżkę oleju. Wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej, w zależności jakim czasem dysponujemy.
Kroimy pieczarki i paprykę wedle uznania - plasterki, kostkę.
Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy do momentu aż cebulka lekko straci swoją jędrność i kurczak nie będzie miał śladów surowości ;)  dodajemy pieczarki, przykrywamy i dusimy ok 10 min na wolnym ogniu. Po tym czasie wrzucamy pokrojona paprykę, podkręcamy ogien na większy i podsmażamy wszystko cały czas mieszając ok 3 min.
Nastepnie zmniejszamy ogień, wrzucamy makaron dokładnie łącząc wszystkie składniki i zalewamy wszystko wodą ok (250-300 ml), przykrywamy i dusimy od czasu do czasu mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji makaronu :)

W sporej porcji 300 g :
BIAŁKA: 38,7
TŁUSZCZE: 19,91
WĘGLE: 36,7
BŁONNIK: 5,27
KCAL: 466






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz