poniedziałek, 5 września 2011

LECZO WEGETARIAŃSKIE


Dieta, dieta, dieta....
Danie to jest małokaloryczne, zdrowe i co najważniejsze smaczne :)
Porcja ok 400 gram ma nieco ponad 100 kcal!
Ja dodałam sobie trochę makaronu pełnoziarnistego... i było mega! :)

Przepis dla 4/5 osób:

3 cukinie zielone ok (1 kg)
2 papryki spore
3 cebule spore
5 pomidorów (ok 60 dag)
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
2 łyżki oleju

Olej rozgrzewamy, w naczyniu w którym będziemy przygotowywać całe leczo, wrzucamy doń pokrojoną w piórka cebulę, rumienimy porządnie, ale tak żeby nie spalić, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, mieszamy, kroimy paprykę i obrane ze skórki pomidory w kostkę albo plastry, dodajemy, mieszamy i dusimy ok 30 min mieszając żeby nie przywarło, pod koniec dodajemy sól pieprz do smaku, łyżeczkę słodkiej papryki i majeranek i dusimy jeszcze ok 10 min, aż będzie miało konsystencje lecza :)
Można podawać z makaronem, chlebkiem, albo jeść bez niczego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz