poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Kasza trzebiatowska po rycersku

KASZA PO RYCERSKU która pochodzi z oddalonego 8 km od morza miasteczka Trzebiatów, a ja robię ją tak:

25 dag boczku
25 dag mięsa mielonego (najlepiej poprosić w sklepie żeby zmieliła nam kawał mięcha, nie kupować tego paczkowanego, bo w tym ustrojstwie jest tylko niewielki procent mięsa reszta tłuszcz i czort wie co jeszcze)
3 spore cebule
3 saszetki (po 100 gram) kaszy jęczmiennej, może być ta kupowana na kilogramy
warzywa na bulion
5 pomidorów w zalewie bez skórki
koncentrat pomidorowy
łyżeczka masła
łyżeczka curry
kminek
sól
pieprz najlepiej biały

Na warzywach gotujemy litr bulionu, którym później zalewamy kaszę. Ja wysypałam kaszę z tych ekspresowych woreczków i gotowałam jak sypką. Do gotującej się w bulionie kaszy dodajemy łyżeczkę masła i curry, i zostawiamy na małym ogniu do momentu aż kasza "wsiąknie" cały bulion, często mieszając.
W tym czasie na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, wytapiamy z niego tłuszczyk, jednocześnie rumieniąc go lekko, dodajemy połowę cebuli pokrojonej w kostkę i dusimy. Po zrumienieniu boczku i cebulki dodajemy mielone mięsko, resztę pokrojonej w kostkę cebulki posypujemy wszystko szczypta kminku, mieszamy i rozdrabniamy ścinające się mielone. Podsmażamy ok 10 min na małym ogniu, mieszając. Na sam koniec dodajemy pokrojone pomidory w zalewie, koncentrat pomidorowy, i dusimy wszystko ok 10/15 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po ugotowaniu kaszy i uduszeniu mięsiwa z pomidorami mieszamy ze sobą składniki i gotowe.
Podawać gorące z ogórem kiszonym :)


2 komentarze:

  1. Było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po wizycie w Trzebiatowie slinka leci.....napewno wypróbuje ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń