wtorek, 30 sierpnia 2011

Omlet owsiankowy, wieloziarnisty z oscypkiem

Danie to jest kaloryczne, jednak zawiera więcej "dobrych" kalorii, proponuje je osobą których głównym posiłkiem jest śniadanie. Mnie ono nasyca do samego obiadu, bo ze względu na brak czasu nie jem 2gich śniadań :-)... może być to też danie obiadowe, co kto lubi. Zastępując oscypek serkiem wiejskim, uzyskamy mniej kaloryczną wersję tego placka. Przepis na 2 porcje:

2 jaja
6 łyżek owsianki górskiej
1 łyżka słonecznika łuskanego
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/4 szklanki maślanki
1 łyżka oleju do smażenia
2-3 oscypki/ew serek wiejski lub zółty....albo co tylko dusza zapragnie :)
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
BLENDER (jeżeli nie mamy blendera możemy użyć 3 łyżek płatków owsianych błyskawicznych)

Jajka z 3 łyżkami owsianki oraz przyprawami (spora szczypta soli pieprzu etc.) mielimy w blenderze. Do powstałego płynu wrzucamy resztę owsianki, siemię i słonecznik, odstawiamy na ok 15 min. Jeśli po tym czasie masa jest tak gęsta że aż łyżka stoi, dolewamy maślankę mieszamy. Powinna być gęsta ale jednocześnie płynna, by dała rozprowadzić się na patelni. Na rozgrzaną patelnie, większą, wylewamy nasz omlet i smażymy na małym ogniu z obu stron. Gdy przerzucamy na druga stronę można posypać go już startym oscypkiem, ew jakimś innym serem. Składamy, przekrajamy na pół, przykrywamy i zostawiamy na chwilę na małym ogniu do stopienia się serka :) Można podawać z różnymi sosami, np jogurtowo-czosnkowym, może być to również sam jogurt ale również zwykły ketchup.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz